Scenariospel machinisten en treindienstleiders zorgt voor begrip

19-12-2023

Hoe zorg je voor goede gesprekken tussen machinisten en treindienstleiders over een systeem dat ze nog niet gebruiken? Het OKE maakte dit samen met ProRail mogelijk door het ontwikkelen van een interactief spel.

Soort bericht

Achtergrond

Producten

Operationele regels
Simulaties

Groepen

Goederenvervoerders
NS
OKE
ProRail
Reizigersvervoerders

Hoe zorg je voor goede gesprekken tussen machinisten en treindienstleiders over een systeem dat ze nog niet gebruiken? Het OKE maakte dit samen met ProRail mogelijk door het ontwikkelen van een interactief spel. Eind december werd het spel uitgebreid getest door zes Operational Experts (OPEX, treindienstleiders) en drie Subject Matter Experts (SME’s, machinisten).

Het resultaat mocht er zijn: meer begrip voor elkaar en kennis van veiligheidscommunicatie in de toekomstige situatie. Het spel werd gespeeld in twee teams van drie OPEX’en en drie SME’s. De overige drie beoordeelden het proces en het spel vanaf de zijlijn.

DMI als spelbord

Een spelleider loodste de deelnemers door het scenario van een gestrande trein op vrije baan heen. Twee speelborden met aanpasbare informatie vormden de basis voor het spel. Voor het team met machinisten was dit een Driver Machine Interface (DMI) met bijbehorende symbolen in de vorm van fiches. Voor het team van treindienstleiders was dit het overzichtsscherm waarop zij met stift lijnen konden intekenen en met fiches seinen konden zetten. De drie beoordelaars kregen een formulier waarop zij de spelers konden beoordelen. Dit formulier op subjectieve beleving, zoals: “wat vond jij van de besluitvorming”, als formele beoordelingspunten binnen veiligheidscommunicatie (VCOM).

Met SIGMAT zit je echt op de inhoud. Dit spel zorgt er juist voor dat je meer gevoel krijgt bij elkaars werk.

Voor herhaling vatbaar

Over het algemeen was de consensus dat het spel naast SIGMAT een goede aanvulling is om scenario’s uit te spelen. Het spel is makkelijk op te zetten, snel te begrijpen en legt de focus op de communicatie tussen de partijen. Daarnaast biedt het inzicht in de ‘andere partij’. Machinisten zagen hoe het scherm bij treindienstleiders correspondeert met dat van hen en andersom. Met de nodige verbeteringen en aanvullende scenario’s is dit spel een blijver voor de toekomst.

Spel impressie

Voor OKE Flits is er een video gemaakt om een impressie te geven van het verloop. Die is hieronder te zien:

Het spel proberen?

Dat kan! Neem contact op met het OKE via onderstaande knop. Dan nemen we contact met je op over de mogelijkheden.

Neem contact op

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen