Kijk terug | Online talkshow #5 Verschillen Baseline 2/Baseline 3

02-05-2021

Op donderdag 20 mei 2021 organiseerde het OKE de vijfde online talkshow. Tijdens de talkshow kwamen verschillende sprekers langs om de deelnemers meer te vertellen over de verschillen tussen Baseline 2 en Baseline 3 voor treindienstleiders en machinisten.

Soort bericht

Talkshow

Groepen

OKE

Op donderdag 20 mei 2021 organiseerde het OKE de vijfde online talkshow. Tijdens de talkshow kwamen verschillende sprekers langs om de deelnemers meer te vertellen over de verschillen tussen Baseline 2 en Baseline 3 voor treindienstleiders en machinisten.

Het ging over verschillende baselines, maar ook op welke manier de baselines dan van elkaar verschillen. Vier sprekers vertelden over wat de baselines inhouden en wat dat betekent in de praktijk.

Bekijk de video:

Wie, wat, waarom en hoe door Henri van Houten van ProRail

Henri van Houten, manager van de ERTMS Expert Group bij ProRail, legde in duidelijke en begrijpelijke taal uit wat baselines precies inhouden. De makkelijkste manier om dat te doen, is door een ERTMS-baseline te vergelijken met Windows als besturingssysteem van een computer. “Waar we begonnen met Windows ’98, zijn we inmiddels aanbeland bij Windows 10. Iedere versie is gebaseerd op de vorige, aangevuld met nieuwe ontwikkelingen en opgeloste fouten. Voor ERTMS-baselines gaat dat ongeveer net zo.”

Henri legde ook uit welke partijen er betrokken zijn bij het maken van de baselines, op welke manier dat wordt goedgekeurd, wat de voornaamste redenen zijn om over te gaan naar een nieuwe baseline en wat de verschillen tussen de bestaande baselines in grote lijnen zijn.

Uitgelicht: Gebruikersproces 53 door Sjoerd van Dijk en Wouter Huijssen

In de talkshows staan we altijd stil bij wat ERTMS betekent in de praktijk. Deze keer vertelden machinist Sjoerd van Dijk en treindienstleider Wouter Huijssen meer over gebruikersproces 53 in ERTMS level 2. Een van de nieuwe functionaliteiten binnen dit gebruikersproces is het afhandelen van een gestoorde overweg.

Wouter en Sjoerd lieten vanuit het perspectief van de machinist en het perspectief van de treindienstleider twee situaties zien. Een situatie waarbij de overweg automatisch aangeeft dat het gestoord is en een situatie waarin iemand aan de treindienstleider meldt dat de overweg kapot is, waarna de treindienstleider zelf maatregelen moet nemen.

DMI’s in Baseline 2 vs Baseline 3

Het meeste materieel in Nederland is op dit moment nog voorzien van ERTMS baseline 2. Maar voor de landelijke uitrol van ERTMS is gekozen voor Baseline 3, release 2. De verschillen daartussen zijn door Henri, Wouter en Sjoerd al uitgelegd. Mark van Dooren, ervaren machinist bij NS en deelnemer aan internationaal overleg namens een vakbond, liet zien welke wijzigingen er zijn voor het scherm van de machinist.

Een heel simpel liedje over een best wel moeilijk onderwerp

Piet en Arjo sloten de talkshow af met een nieuwe hit van de ERTMS-huisband The Brand New System Integrators, waarin zij in één minuut een best wel moeilijk onderwerp zo simpel mogelijk proberen uit te leggen.

Talkshow gemist? Geen zorgen! Je kunt de complete uitzending terugkijken op ons YouTube-kanaal. De eerstvolgende talkshow staat gepland op 15 september 2021. Aanmelden kan door een mail te sturen naar oke@prorail.nl. Je ontvangt dan per mail meer informatie en de link naar de Zoom-meeting.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen