Kijk terug | OKE Talkshow #09 – Europese regels en specificaties

30-06-2022
4233 keer bekeken

Welke regels zijn er en hoe gaat de besluitvorming nu eigenlijk in Europa? In de negende OKE talkshow gingen we met tafelgasten dieper in op deze ingewikkelde vragen. En we zonden live uit vanaf het ERTMS congres!

Soort bericht

Evenement
Nieuws
Talkshow

Groepen

OKE

Welke regels zijn er en hoe gaat de besluitvorming nu eigenlijk in Europa? In de negende OKE talkshow gingen we met tafelgasten dieper in op deze ingewikkelde vragen. En we zonden live uit vanaf het ERTMS congres! 

Op dinsdag 14 juni vond het ERTMS congres plaats met in de middag twee workshop rondes. Tijdens beide rondes kon je de OKE Talkshow live bijwonen. De verschillende tafelgasten kregen dit keer dus niet alleen vragen via de chat, maar óók uit de zaal. En er was een hele grote taart te verdienen voor de beste vraag uit de zaal.

 

Europese regelgeving in drie minuten

Er is veel onduidelijkheid over hoe TSI’s in Europa worden gemaakt. In dit filmpje laten we in drie minuten zien hoe dat maken van TSI’s eigenlijk gaat en welke partijen er bij betrokken zijn. Piet, Rob en tafelgasten Martin van der Linden/IJsbrant Smitt (machinisten) en Harm-Jaap Groenwold/René van de Schraaf (treindienstleiders) praten verder over het filmpje. Een mooie vraag ging over de betrokkenheid van Groot Brittanië bij de TSI’s. Ze zijn immers uit de EU? Engeland heeft altijd een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van ERTMS. Hoewel ze een financiële uitdaging hebben, werken ze hard mee in de EU om ERTMS continue te verbeteren en nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen.

Verschillen in Europese Operationele Regels

Ook al is het een Europees systeem, nog steeds zijn er verschillen in Europa als het gaat om Operationele Regels. Rob, Piet, Martin en Harm-Jaap gaan in de eerste ronde het gesprek aan met Henrik Dyrvig van Bane Danmark. Henrik vertelde hoe de uitrol van ERTMS in Denemarken tot nu toe ging. De denen maakten een bewuste keuze voor Level 2 Only, de versie zonder seinen. Henrik is tevreden over de performance van het B3 systeem, er is weinig uitval.

Bekijk video

In talkshow twee sloot Manfred Pisek van ÖBB in Oostenrijk aan bij Rob, Piet, IJsbrant en René. Manfred gaf aan dat er van het netwerk in Oostenrijk ongeveer 11% is uitgerust met ETCS, maar dat het de komende jaren snel uitgebouwd zal worden. Opvallend is de keuze dat in Oostenrijk vooralsnog de PZB en LZB geïnstalleerd blijven om het mogelijk te maken dat de systemen door elkaar heen gebruikt kunnen worden.

Bekijk video

Nieuwe en oude TSI?

Herman Tijsma neemt ons mee in de TSI-en-andere-afkortingen-wereld. Wat zijn de verschillen tussen de oude en de nieuwe TSI CCS en TSI OPE? En hoe zit het met de nieuwe functionaliteiten waaronder FRMCS, ATO, Cab Anywhere en de nieuwe Europese Instructies? Ook vertelde Herman over de consultatie van de TSI’s en de nog te verwachten wijzigingen. Er waren veel Europese gasten aanwezig dus we hopen dat de tolk alles heeft kunnen vertalen!

Bekijk video

De onafhankelijke jury bepaalde dat in de eerste talkshow  Carl Vledder en in de tweede Johanna Nes de taart verdienden. Gelukkig was de zaal bereid om een vorkje mee te prikken😊.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen