Noordelijke Lijnen toegevoegd aan Programma ERTMS

20-05-2021

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zich voorgenomen om de Noordelijke Lijnen toe te voegen aan de scope van het Programma ERTMS.

Soort bericht

Nieuws

Scope

Noordelijke lijnen
Programmascope

Groepen

IenW
Programmadirectie

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zich voorgenomen om de Noordelijke Lijnen toe te voegen aan de scope van het Programma ERTMS. Hiermee wordt ongeveer 270 km spoor met het veiligheidssysteem ATBNG in de provincie Groningen en Friesland vervangen door ERTMS Baseline 3 Level 2.

De aanleiding hiervoor is dat het huidige treinbeveiligingssysteem ATB in de Noordelijke provincies aan vervanging toe is. Door nu niet meer te investeren in het oude systeem, maar eerder dan gepland over te stappen op ERTMS bespaart het Rijk 60 miljoen euro. Dit bedrag zal worden geïnvesteerd in materieel en opleidingen. Hierdoor dalen de kosten voor de provincies Groningen en Friesland die als concessieverlener verantwoordelijk zijn voor het vervoer op deze regionale lijnen.

Programmadirecteur Wim Knopperts:  “We zijn heel blij met de toevoeging van de Noordelijke Lijnen aan het Programma ERTMS. Het geeft het programma de mogelijkheid om eerder ervaring op te doen met het nieuwe beveiligingssysteem en de bijbehorende processen op een minder druk bereden baanvak, de early deployment line. Hiermee hebben we een extra risicoreducerende maatregel, terwijl de planning op de initiële baanvakken blijft gehandhaafd. Dit is een extra stap in het behoedzaam opbouwen van complexiteit. Ik heb er vertrouwen in dat we samen met alle betrokken partijen veilig vervoer kunnen realiseren.”

Door de invoering van één gestandaardiseerd Europees treinbeveiligings- en besturingssysteem (ERTMS) digitaliseren we het spoor voor volgende generaties en houden we Nederland mobiel en bereikbaar. Zo blijft het Europese treinverkeer veilig en we maken het sneller. Ook wordt het makkelijker landsgrenzen te passeren.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen