Translate the page with Google Translate

This translation is automatically generated and may contain inaccuracies.

ERTMS op locatie

Het invoeren van een digitaal beveiligingssysteem gaat niet van vandaag op morgen. Het is een van de grootste veranderingen sinds de elektrificatie van het spoornet en de grootste transitie in de spoorsector van de afgelopen decennia. De overstap naar ERTMS kost tijd en vereist goede voorbereiding, zodat reizigers en vervoerders na de implementatie zo min mogelijk last hebben van ongeplande storingen. Testen en beproeven is een belangrijk onderdeel van de stapsgewijze en lerende ERTMS-uitrol.

Noordelijke lijnen
Het traject Harlingen Haven - Leeuwarden is onderdeel van de Noordelijke Lijnen. Dit is het eerste baanvak waar we ERTMS uitvoerig testen. Dit is een enkel spoor met Arriva als enige vervoerder. De geleerde lessen nemen we mee in de uitrol van ERTMS op de volgende locaties.
Noordelijke lijnen
Zeeuwse lijn
Op de Zeeuwse lijn testen we nieuwe situaties en verstoringen met meerdere vervoerders. De geleerde lessen nemen we mee naar de locatie Kijfhoek - Belgische grens.
Kijfhoek - Belgische grens
Op deze locatie komt veel samen: internationale vervoerders, grensovergangen en overgangen tussen verschillende treinbeveiligingssystemen maken dit tot de meest complexe locatie waar we de laatste belangrijke testen uitvoeren met de complete spoorsector.

Testen: hoe doen we dat?

We gaan langzaam over van het oude treinbeveiligingssysteem naar ERTMS. We doen tests in laboratoria en ontwikkelen simulaties om scenario's te oefenen. Zo bereiden we ons als spoorsector goed voor op ERTMS en werken we tegelijkertijd aan het verkleinen van de hinder voor reizigers en vervoerders.

Laboratorium

Het ERTMS integratielab in Amersfoort is de plek waar we technologische en operationele ERTMS vragen en toepassing samen testen. Zo kijken we of alle lossen technische onderdelen goed met elkaar samenwerken.

Simulatie

Met simulaties kunnen we nu al zien hoe ERTMS in de toekomst werkt. Zo komen we er op tijd achter of gebruikers, zoals machinisten en treindienstleiders, goed met het nieuwe systeem overweg kunnen. Hoe realistischer de weergave, hoe beter zij een oordeel kunnen vormen over de werkbaarheid van het nieuwe systeem. Wat we leren bij simulaties, verwerken we in de officiële documentatie waarmee organisaties straks hun personeel opleiden.

Buiten op het spoor

Na het uitgebreid testen in laboratoria en met simulaties maken we de stap naar buiten. Hier brengen we alles samen: omgebouwde treinen, omgebouwde en aangepaste infrastructuur, vernieuwde systemen, vernieuwde manier van werken en opgeleid personeel. Nu kunnen we testen of alle losse onderdelen samen een betrouwbaar vervoersysteem vormen waarmee vervoerders een betrouwbare dienstregeling kunnen rijden. Het buiten testen levert soms hinder op voor reizigers en vervoerders. Door zoveel mogelijk binnen te testen, houden we deze periode zo kort mogelijk.