Op 3 april is de 22e voortgangsrapportage van het programma ERTMS gepubliceerd. We rapporteren over de ontwikkelingen in de uitrol van ERTMS in het tweede halfjaar van 2024 en presenteren de eerste stappen van onze nieuwe aanpak waarmee we toewerken naar een betrouwbaar vervoersysteem voor reizigers en verladers. Een belangrijke stap voor het programma en tegelijkertijd ook een verandering die grote impact heeft op de spoorsector. Ondertussen werkten we onverminderd door aan de voorbereiding die nodig zijn voor de implementatie van ERTMS op de eerste drie locaties in Nederland.
Eerste stappen van de nieuwe aanpak
Met de publicatie van VGR stelde staatssecretaris Chris Jansen de eerste stappen van de nieuwe aanpak van het programma vast. Dit betekent dat we de uitrol van ERTMS opdelen in tranches. Door de uitrol in kleine stappen op te delen doen we stapsgewijs en beheerst ervaring op met de uitrol van ERTMS in Nederland. De geleerde lessen uit Tranche 1 verwerken we in de volgende tranches. Daarnaast maken we strategische keuzes tussen renovatie van bestaande systemen en investeringen in nieuwe technologieën in lijn met Europese specificaties. Door deze nieuwe manier van werken streven we naar een op termijn snellere en kostenefficiëntere uitrol bij elke toekomstige tranche, waarbij we innovaties optimaal kunnen benutten.
Op korte termijn verwachten we eerst nog de nodige investeringen te moeten doen om de robuustheid van het programma te vergroten. Door onze aangepaste werkwijze halen we nu ook dingen naar boven die eerder niet aan de oppervlakte kwamen. Dit verwachten we de komende tijd terug te zien in de vorm van een groeiende budgetspanning en schuivende mijlpalen.
Tranche 1
In oktober 2024 nam de staatssecretaris het besluit om de Zeeuwse lijn toe te voegen aan Tranche 1. We richten een proefbaanvak in tussen Vlissingen en de aansluiting Lewedorp. IenW en de provincie Zeeland maakten samen met de NS en ProRail afspraken over een maatregelenpakket voor hinderbeperking en het vergroten van de betrouwbaarheid van het treinvervoer in Zeeland. Het afgelopen halfjaar zijn er gesprekken met Zeeuwse partijen over hun zorgen en wensen.
Met het besluit over Zeeland bestaat de eerste tranche uit de aanleg van ERTMS op de Noordelijke lijnen, de Zeeuwse Lijn en Kijfhoek – Roosendaal – Belgische grens en alle voorbereidende en overkoepelende werkzaamheden om ERTMS op deze locaties in gebruik te nemen. We werken op deze locaties aan een betrouwbaar vervoersysteem voor reizigers en verladers. Wil je meer weten over Tranche 1? Lees dan de 5 vragen en antwoorden.
Lees meer >>
Vooruitblik 2025
Met ERTMS zet met de sector de eerste gezamenlijke stappen naar een digitaal spoor. De nieuwe aanpak levert vooral in de eerste jaren van de ERTMS-implementatie sterk verbeterde inzichten op bij betrokken sectorpartijen. We zien dat de verbeterde inzichten doorwerken in de financiën en de planning van het programma. Dit vraagt om sterke beheersing, efficiëntere organisatie en het maken van scherpe keuzes. We denken doorlopend na over hoe de uitrol van ERTMS anders kan waardoor we op lange termijn een positieve impact zien op zowel financiën als snelheid van de uitrol. Naast de uitvoering van Tranche 1 werken we ook aan de invulling van Tranche 2. Dit gebeurt in nauw overleg met stakeholders en doen we met oog op toekomstige ontwikkelingen en specificaties vanuit Europa.
Gerard Scheffrahn, programmadirecteur ERTMS:
“Met de nieuwe aanpak investeren we in een robuustere aanpak. Dat vergt investeringen. Ook halen we met onze nieuwe aanpak dingen naar boven die we eerder niet zagen. Daardoor krijgen we de opgave waar we als programma voor staan steeds beter in beeld. Dit betekent ook dat we nog beter zicht krijgen op tijd en geld. Dat zien we onder andere terug in groeiende budgetspanning of mijlpalen die schuiven. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, beschouw ik deze ontwikkelingen als signaal dat we op de goede weg zijn, omdat ze het gevolg zijn van beter inzicht in de samenhang van alle projecten en overige activiteiten. Dit betere inzicht geeft ons de mogelijkheid om beter te sturen in de toekomst. Het draait in een complex programma als ERTMS niet zozeer om ons vermogen om de toekomst te voorspellen, maar juist om het vermogen om snel en adequaat re reageren op nieuwe ontwikkelingen. We zijn er nog niet en er komen nog de nodige uitdagingen op ons af, maar de weg naar een robuustere aanpak hebben we overtuigend ingezet.”