Maak kennis met de ERTMS trackbot

13-06-2024
476 keer bekeken

Strukton Rail ontwikkelde de ERTMS Trackbot, een robot die fysiek zwaar, repetitief montagewerk overneemt van monteurs. “Dat is superbelangrijk”, zegt Chris Verstegen, programmamanager ERTMS van ProRail. “Want in de spoorsector hebben we moeite om de vakmensen te vinden voor nachtwerkzaamheden."

Groepen

ProRail

Strukton Rail heeft de ERTMS Trackbot ontwikkeld, een robot die fysiek zwaar, repetitief montagewerk overneemt van monteurs. “Dat is superbelangrijk”, zegt Chris Verstegen, programmamanager ERTMS van ProRail. “Want in de spoorsector hebben we moeite om de vakmensen te vinden die we nodig hebben om de werkzaamheden in het spoor te doen, die vaak ’s nachts zijn.

De slimme montagerobot plaatst assentellers en balises automatisch in het spoor en digitaliseert de informatiestroom. Hij vindt de exacte geografische locatie, boort de gaten en monteert de assentellers of balises. “Het slim migreren, dus alles weer aansluiten en zorgen dat alles goed werkt, dat blijven de monteurs doen”, zo legt Ben van Schijndel uit, programmamanager ERTMS van Strukton.

Johan Hoogerbrug is programmamanager Geïntegreerd Inwinnen – InfraData ERTMS bij ProRail. Zijn team staat aan de lat voor de transitie van tekening naar data en de realisatie van een accuraat en actueel landelijk ‘as built’ beeld: binnen is buiten. “Wat mij aanspreekt in de robot", aldus Johan, “is dat deze direct in het werk kan doorgeven op welke xyz-coördinaten een object is geplaatst. Om de veiligheidssystemen voor ERTMS te kunnen inrichten, zijn vroegtijdig nauwkeurige gegevens nodig van alle geplaatste objecten. Niet pas nadat een infraproject is uitgevoerd en alle spoorse objecten op hun plek liggen."

De ERTMS Trackbot is een van elf innovaties die marktpartijen in samenwerking met ProRail ontwikkelen in het ASAP-project (Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS).

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen